Приложение

 

Кондициониране на овошки,лозови насаждения, малини,паркови храсти и др, с ТРИФЕНДЕР ВП

 

Проблеми,  при  които ТРИФЕНДЕР  действа  положително:

 

-Лошо покълване

 

-Бавно поникване

 

-Неравни /различни /размери

 

-Болни растения (популация)

 

-Остаряване

 

-Постигане на по-добра реколта

 

-Производство на по-здравословни, качествени и конкурентноспособни продукти

 

 

 

Покълване и защита на семената

 

 

Целта  с ползването на ТРИФЕНДЕР е да защитим зародишите от  полепналите и заселени по

 

семената гъбични зарази:Botrytis, Altern?ria, Sclerotinia, Pytium.

 

Преди посяването,смесваме  семената с 1 кафена лъжичка/1 грам/ Трифендер на килограм семена. В резултат на този процес ще се  получи  обеззаразяващ тънък слой  на повърхноста им .

 

Другата възможност е да се направи воден разтвор от ТРИФЕНДЕР, в който се полагат семената да покълват ( 0,25% , тоест 2,5 г прах в 10л вода).

 

В последствие процента на кълненето/поникването / ще се подобри, ще се намали броя на ненормалните зародиши. Ще се получи силно,енергично и здраво растение (разсади, семена).

При директно сеене важно е третирането на почвата. С това се  намалява  възможноста от заразяване  на културата. Болестите произхождат от остатъците от предишната култура и са готови да заразят новата.  При това положение добре е да дозираме  1,5-2 кг/ха Трифендер с минимум 25л водa/дка. Почвата трябва така да се обработи, че Трифендер да проникне на  10-15 см  дълбочина.

 

 

 

Защита  на подложки и присадки

 

 

При произвеждане на присадки препоръчително  е да се  ползва ТРИФЕНДЕР от 0,25% разтвор за повърхноста на долната част (където ще изникнат корените) на присадката. През зимното складиране, при приготвяне за засаждане също е полезно да киснат в 0,25% разтвор или да бъдат напоени. По-бързо ще пусне корен и  повече спящи пъпки ще  развие растението. Корените ще бъдат по-енергични, и така  ще се увеличи вероятноста на едно оптимално развитие, в резултат на което ще получим здраво дърво или храст. Голямо предимство е, че с ползването на продукта може да възпрепятствува разпространяването на заразяващите агенти. Ако подложките при транспорта или при складирането се нараняват, Трифендер може да спре процеса или да окаже лечебно действие.

 

Важно е температурата да бъде над 5 градуса, също така, ако се прави разтвор ,температурата на водата да бъде над 10 градуса. Някои производители получиха много добър резултат като при насаждането на присадките в самите дупки наливаха 1%-ен разтвор.

 

При замяна/ пресаждане  също е предимство ползването на ТРИФЕНДЕР, защото така новопосадените  растения по-бързо ще достигнат по-старите насаждения.

 

 

 

Кондициониране и третиране на присадки пуснали корени:

 

 

.

 

Трифендер ВП  се прилага през пролета,в норма 100-150 гр./дка, като се грижим препарата  да  стигне до нивото на корените на дърветата с поливане и обработване на почвата. Може апликацията да стане на два етапа: 100гр./дка в края на март, после  в края на април -средата на май  - 50гр./дкa. Има добри резултати и при капково напояване. Дърветата и храстите ще станат по-зелени. Ще имат повече цветове, по-добро оплождане и произведения продукт ще има по-добър търговски вид. Според нашите наблюдения плодовете зреят с  1-2 седмици по-рано, но това не засяга качеството им, даже го подобрява. При ползване на Трифендер ВП,  Trichoderma asperellum, достигаща  до корена, унищожава гъбичката Pytium, която опустошава корена на дърветата  и най-вече причинява  остаряването на дърветата. Освен обезпаразитяването, има и друг ефект: образуват се нови корени, които дават възможност за приемане на повече хранителни вещество. Доказано  е, че в почвата Trichoderma asperellum , в процеса на разграждане на растителните частици, освобождава микроелементи, които подпомагат приемането на макро хранителните вещества.

 

 

 

Листно приложение

 

 

 

Целта е при листното третиране е да се неутрализират гъбните болести /сиво и кафяво гниене на плода/.

 

Прилага се в норма 50 гр/дка.2-3 пъти по време на вегетацията /от цъфтежа до узряване на плода/